Sara Nyman – Månadens volontär augusti!

Månadens volontär i augusti är Sara Nyman. Hon är fikavärd i Malmö och en engagerad sådan. När det är dags för fikaträffar involveras hela familjen, Saras dotter tycker det är superkul med fikaträffarna och Saras man ställer upp och skjutsar om det kniper.

saranyman.jpg

Vad jobbar du med till vardags?

Jag är sjuksköterska på ett korttidsboende för patienter med omfattande rehabiliteringsbehov t ex efter stroke, trafikolyckor, frakturer och amputationer. Just nu är jag graviditetsledig i väntan på mitt andra barn som ska komma i början av november.  

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Jag är driven, pratglad och tycker om att ha många bollar i luften, trivs bäst i sällskap av familj och vänner!

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär? Och hur länge har du varit volontär för Äldrekontakt?

Jag har varit volontär i drygt ett år. Jag såg en annons på internet och tyckte det var ett fint initiativ.

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss?

Mitt första intryck, som är bestående, är att det är ett seriöst men ändå enkelt sätt att göra en insats. 

Varför valde du att göra något för just äldre?

I mitt arbete som sjuksköterska möter jag otroligt många äldre som känner sig ensamma. Även de som har familj kan känna ensamhet och saknad efter andra sociala kontakter. En kvinna sa till mig "Jag har släktingar men när jag träffar dem så har jag aldrig något att berätta, för jag gör inget mellan deras besök". Många äldre har svårt att upprätthålla sociala relationer trots att längtan finns efter sällskap.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Volontärerna och gästerna lär känna varandra vilket ger en trygghet. Det finns en genuin omtanke om varandra i gruppen och det är en fin möjlighet att umgås över generationsgränserna. Min treåriga dotter älskar att träffa "damerna" och vill hjälpa till att baka och duka när de ska komma! 

Har du arbetat som volontär innan?

Nej, det har jag inte.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, som gjort extra intryck på dig?

På vår förra fikaträff tackade en gäst först nej då en anhörig precis varit med om en svår olycka och hon var väldigt ledsen och uppriven, men hon valde sen att ändå komma och jag tror att det var värdefullt för henne att komma iväg en stund och få tankarna på annat håll ett litet tag, jag fick några varma kramar innan hon åkte hem. 

Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag?

Alla brukar tycka att det verkar vara ett roligt och bra projekt!