Månadens volontär i september: Lillan Blixt

Månadens volontär i september är vår omtyckta gruppledare Lillan Blixt. Hon ser till att Botkyrkagruppen träffas och har det trevligt varje månad. Tack Lillan för ditt fina jobb med våra gäster!

Lillan_äldrekontakt (1) kopia.jpg

Vad jobbar du med till vardags?

Till vardags studerar jag till socionom vid Stockholms Universitet och har just nu verksamhetsförlagd utbildning vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, på Äldreforskningens hus. I somras arbetade jag som biståndshandläggare för äldre och innan dess började jag arbeta extra vid ett korttidshem som riktar sig till ungdomar och vuxna från 12 år och uppåt med utvecklingsstörning och/eller autism. 

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Engagerad, spontan, hjälpsam och bestämd är några adjektiv som en nära vän beskrev mig med. Jag håller med henne och har nog inget mer att tillägga, haha.  

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär? Och hur länge har du varit volontär för Äldrekontakt?

Efter att ha studerat i ett års tid och inte arbetat inom hemtjänsten på länge saknade jag kontakten med äldre. Jag sökte därför lite på nätet och såg på volontärbyrån att Äldrekontakt sökte en gruppledare till en fikagrupp. Jag har varit volontär för Äldrekontakt under ca ett års tid. 

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss?

Jag minns att jag tyckte att organisationen gav ett väldigt seriöst intryck. Intervjun var välstrukturerad och noggrann, den kändes som en arbetsintervju. Efter första fikaträffen var jag helt slut och glad. Det var höst ute och inne hos fikavärden satt åtta stycken främmande människor och hade oerhört trevligt tillsammans. Det var ett mycket härligt nytt inslag i livet. 

Varför valde du att göra något för just äldre?

För att jag älskar att vara i äldres sällskap! 

Har du arbetat som volontär innan?

Nej.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Att det är enkelt, ganska kravlöst och lättillgängligt för äldre att närvara vid, då chaufförer och andra personer hjälper till vid förflyttningar till och från fikaträffarna. Jag tycker även att det är speciellt att människor från olika generationer får möjligheten att umgås och ta del av varandras vardag och historier i någons privata hem. För mig är det en lyx att efter att ha planerat fikaschema och skjutsning få komma hem till en fikavärd och umgås med så trevligt sällskap som det verkligen är. 

Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag?

När jag berättar om fikaträffarna för personer i min omgivning tycker de flesta att det verkar jättemysigt och jag tror att många gärna skulle ingå i en grupp själva. Jag får dock känslan av att en del tror att det är ett så stort maskineri att få till dessa träffar vilket kanske hindrar dem från att starta upp eller ingå i en grupp. Vilket jag av egen erfarenhet vet att det inte krävs så hemskt mycket att göra. Anledningen är nog även att Äldrekontakt inte har spridit sig till den staden ännu, vilket det förhoppningsvis gör inom en snar framtid!