Månadens volontär är lojala chauffören Björn Rydalm

Hej Björn, vem är du?

Jag är Björn Rydalm och är 44 år gammal. Jag bor på en gård på Söderslätt i en liten by utanför Anderslöv tillsammans med min man och 2 rottweilerhundar. Är hemma på heltid efter en trafikolycka 2008 som gjort mig arbetsoförmögen på grund av en nackskada.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

De som känner mig skulle nog säga att jag är glad, snäll, hjälpsam och lojal.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Jag kände att jag ville göra något för andra, men det fick inte ta för mycket tid eftersom jag inte orkar jättemycket sedan olyckan. Och när jag upptäckte Äldrekontakt så kände jag att det här, det passar mig utmärkt. Jag var vapenvägrare under min militärtjänst och fick istället arbeta inom äldreomsorgen i hemtjänsten och jag tyckte att det var oerhört roligt. När jag gjorde lite mer efterforskningar och läste på om vad Äldrekontakts verksamhet betyder för de äldre så förstår jag att jag har hamnat helt rätt.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Att se allas glada ansikten när de kommer till oss och höra alla berättelser om var de växt upp, bott, familj, barn och annat som skett i deras liv. Det är så hjärtvärmande. Förra sommaravslutningen bjöd jag in alla volontärer i min grupp tillsammans med deras familjer också,
jag ville att vi skulle ha en dag tillsammans, allesammans, som en stor familj. Det blev en underbar dag trots att det regnade. Alla var så glada och vi skapade minnen.

Vad får du ut av ditt volontärskap?

Det jag får ut mest av Äldrekontakt är känslan av att vara behövd igen! Jag arbetar ju inte längre och därför är det viktigt att hitta andra saker som jag kan engagera mig i och ge en mening igen.

Varför skulle du rekommendera andra att bli volontär i Äldrekontakt?

Att ge sin tid till någon annan är det största man kan göra för någon idag, tid är det dyrbaraste vi har. Att ge av sig själv som volontär är tillfredsställande på så många plan. Som medmänniskor behöver vi finnas tillhands för varandra, och de våra äldre är uppvuxna i en annan tid, före internet, då den mänskliga kontakten var viktig. Det är vad Äldrekontakt står för.

Vilket är ditt favoritfika?

Mitt favoritfika är alla fikor… Vid de tillfällen då jag inte är med på fikorna så saknar jag alla, undrar hur de hade det, vad som har hänt sedan sist och vilka nya historier som har berättats och som jag har missat. Det gör att man vill vara med varje gång!