Månadens volontär i januari: Johanna Skanvik

Johanna Skanvik är volontär i vår Täby-grupp där hon både agerar värdinna och (främst) chaufför. I julas bjöd hon in en av gästerna att fira med henne och hennes familj istället för att sitta hemma ensam. Väldigt fint initiativ! Vi är oerhört glada att du är volontär hos oss. Grattis till månadens volontär!

unnamed.jpg

Vad jobbar du med till vardags?

Jag jobbar på en kommunikationsavdelning, med att göra information lättare att förstå och ta till sig.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Allvarlig och glad. Det låter kanske konstigt? Tyvärr är jag sån att jag ser jag grymhet, orättvisor och andra tråkigheter i tillvaron. Men som tur är har jag ännu lättare att se det roliga och fina i mycket, och skrattar ofta.

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär? Och hur länge har du varit volontär för Äldrekontakt?

Jag gick med som chaufför, jag tror det var 2013. På söndag blir jag även fikavärd för första gången, det ska bli kul. Jag gick med för att jag ville göra något för andra. Barnen började bli större och det fanns tid, ork och glädje som jag tyckte kunde komma någon annan till del. Jag tittade på Volontärbyrån och blev extra glad när jag hittade Äldrekontakt, eftersom de äldre i min släkt gick bort för länge sedan och jag verkligen saknar att umgås och prata med dem

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt?

Ja, första tanken var faktiskt irritation! :-) Men det vändes snabbt. Det var när jag stod utanför Äldrekontakts kontor inför intervjun (där man bedöms som volontär) och tänkte ”Dyr adress! Är det här ännu en ideell organisation som väljer tjusigt kontor framför att göra gott?”. Men den uppfattningen vändes snabbt, när jag fick veta hur Äldrekontakt startade: Att Gyll-familjen såg att det fanns så många äldre som satt ensamma hemma, tittade på vad man kunde göra, startade verksamheten och hur Äldrekontakt fick bo gratis hos ett annat företag. Då blev jag varm om hjärtat.

Har du arbetat som volontär innan?

Nej.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Att det inte finns något krav på gästerna, att de ”serveras” allt från hämtning till lämning. Våra gäster är inte vilka som helst – de är dem som har förvaltat och utvecklat Sverige under många många år. Det är lätt att glömma att utan dem hade vi inte haft det fina land vi har idag. Så de är värda att tas om hand av oss yngre, och få uppleva ren avkoppling och nöje lite då och då. Sedan tycker jag om att Äldrekontakt bidrar till att människor i olika generationer umgås med varandra, som det var mer av förr. Det mår alla bra av, både yngre och äldre.

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika?

Det måste vara julafton. En av gästerna i min grupp skulle vara ensam på jul, så jag bad henne att komma och fira hos mig och min familj. När jag berättade att även min pappa, styvmamma, mamma och styvfar skulle komma trodde jag inte hon skulle våga. Det kan ju bli lite speciellt när skilda makar umgås, dessutom med sina nya respektive. Men hon vågade, och det är jag så glad för, för det var som om hon alltid hade varit med. En av de bästa julaftnarna hittills.

Vad brukar vänner, kollegor och bekanta säga när du berättar om ditt volontäruppdrag?

Folk säger ofta att det är så snällt och oegoistiskt, men jag håller inte med. En del mår bra av att shoppa, spela golf eller något annat, medan vi volontärer mår bra av att göra bra saker för andra. Dessutom, det är ju inte precis någon heroisk insats vi gör, som att rädda människor ur brinnande hus eller så – det är fikaträffar vi pratar om. Jag tycker om att fika gott med trevliga människor, vem gör inte det? Så jag är precis lika egoistisk som andra! :-)