Månadens volontär i december: Johanna Frenkel

Johanna Frenkel är en av våra fikavärdar i Stockholm, hon har även hjälp till att ta finfina bilder vid olika tillfällen då hon är en superduktig fotgraf. Stort grattis till månadens volontär och tack för allt du gör för Äldrekontakt!

IMG_4886.JPG

Vad jobbar du med till vardags?

Fotograf och boendestödjare.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

Nyfiken på allt, framför allt på människors livsöden. Social, driven och lite rastlös. Gillar utmaningar! Lite av en projektledare, både privat och i jobbet. Och omtänksam och pålitlig tror jag.. 

Hur kom det sig att du anmälde dig som volontär?

Och hur länge har du varit volontär för Äldrekontakt? Jag kände en lust och vilja att använda mina yrkeskunskaper på ett bra sätt, och är dessutom väldigt intresserad av hur äldre människor har det i Sverige idag. När jag såg annonsen att Äldrekontakt sökte en fotograf kände jag att det skulle passa mig perfekt. Jag har arbetat med Äldrekontakt i fyra år(tror jag). Både som fotograf, chaufför och fikavärd. 

Minns du vad du fick för intryck av Äldrekontakt när du kom i kontakt med oss?

Bra intryck! Alla som arbetar med Äldrekontakt känns som varma människor med stora hjärtan. 

Varför valde du att göra något för just äldre?

Dels saknar jag äldre människor i mitt liv eftersom min farmor och farfar gick bort innan jag föddes, och min mormor och morfar när jag var tonåring.

Jag har alltid tyckt om att höra äldre människors historier, och ta del av deras erfarenhet. Jag tycker det är spännande! Sen tror jag de äldre får ett utbyte av att prata med den yngre generationen också.

 En tredje anledning är att jag ser och hör hur de äldres situation förvärras i Sverige. Att så många äldre är ensamma och saknar anhöriga som tar hand om dem, och många vantrivs på äldreboenden eller får inte ens chans att bo på ett. Jag tycker det känns viktigt att ta hand om och respektera (och lyssna på) vad den äldre generationen har att säga. De har ju banat vägen för oss, nu är det dags att ge tillbaka.

Har du arbetat som volontär innan?

Ja inom Röda Korsets kompis-projekt för nyanlända.

Vad gillar du mest med Äldrekontakts koncept?

Att gästerna bjuds hem till olika värdars hem i olika delar av stan. Det känns personligt och gästerna brukar uppskatta att få se olika delar av staden, eftersom de annars mest håller sig till sitt eget närområde. Och att de blir upphämtade och körda från dörr till dörr. Det gör det möjligt för gästerna att delta, annars tror jag inte de hade orkat ta sig iväg. 

Har du någon speciellt rolig händelse från någon fika, eller någon berättelse som du kommer ihåg lite extra, eller som gjort extra intryck på dig

Många! I norrmalmsgruppen har vi ett gäng resglada damer, och eftersom jag själv älskar att resa tycker jag det är kul att höra om deras resminnen. 

Ett annat kul minne är när jag frågade vem som var äldst i gruppen och damerna kivades om att berätta att de minsann var äldst i gruppen. Det började med en av gästerna som sa "jag är 91 så jag måste vara äldst" och sen fortsatte utropen tills vi kom fram till att den äldsta var 96!